De AEX-index daalde na die opmerking tot vlak boven 300 punten, maar herpakte zich in de laatste handelsuren. De graadmeter sloot uiteindelijk 0,2 procent lager op 304,31 punten. De MidKap-index boog een verlies om in een winst van 0,4 procent en eindigde daarmee op 467,47 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs leverden tussen 0,1 en 0,6 procent in.
Volgens de Duitse functionaris, die anoniem wenste te blijven, zien ,,verscheidene partners” de ernst van de situatie nog niet in. De Franse minister van Financiën, Francois Baroin, sprak juist zijn vertrouwen in de top uit en ook zijn Amerikaanse collega Timothy Geithner was positief gestemd over de plannen waaraan onder leiding van Duitsland en Frankrijk aan wordt gewerkt. Baroin en Geithner konden het vertrouwen bij beleggers echter niet aanwakkeren.
ECB
Uit cijfers van de Europese Centrale Bank (ECB) bleek ook dat het onderlinge vertrouwen van banken nog steeds niet is teruggekeerd. Banken brengen hun overtollige middelen nog altijd liever tijdelijk naar de ECB dan ze tegen een hogere rente aan elkaar uit te lenen.
ING (min 4,7 procent) was de sterkste daler in de AEX. De bank en verzekeraar moet in het vierde kwartaal ongeveer 1 miljard euro opzij zetten in verband met forse verliezen die het in de toekomst voorziet op variabelelijfrentepolissen in de Verenigde Staten.
Stijgers
Bodemonderzoeker Fugro en pakketbezorger TNT Express waren de sterkste stijgers in de hoofdindex met winsten van respectievelijk 2,6 en 2,9 procent.
In de MidKap steeg Wavin 2,2 procent tot 8 euro. De buizenfabrikant liet weten het verhoogde bod van 9 euro per aandeel van het Mexicaanse bedrijf Mexichem nog te laag te vinden.
Saab
Swedish Automobile sloot onveranderd na lange tijd op verlies te hebben gestaan. De curator wil de vrijwillige reorganisatie bij het noodlijdende Zweedse Saab beëindigen. Volgens hem heeft de automaker niet de noodzakelijke financiëring heeft om de reorganisatie tot een goed einde te brengen.
De euro was 1,3388 dollar waard, tegen 1,3380 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,8 procent tot 100,46 dollar per vat en Brentolie werd met 109,65 dollar per vat 1,1 procent goedkoper.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl